blog
A konyha sokak számára a legmeghittebb szentélyt jelenti, hiszen egy jó háztartásban itt készülnek a finomabbnál finomabb különlegességek. Azonban mennyit változott magának az ételnek az elkészítési módja az évek során? Ha sokat gondolkozott már ezen, akkor most választ kaphat.
Egy modern konyha rengeteg alkotóelemből áll és itt most nem a bútorokra kell gondolni. Turmixoló, szeletelő, aprítógép, kávéfőző, darálógép és még sorolhatnánk a megannyi eszközt, amely jó eséllyel az Ön konyhájában is helyet foglal valahol.
Az életünk jelentősen más, sokkal nehezebb és keményebb lenne, a technika áldásai nélkül. A műszaki cikkek körülvesznek minket életünk minden területén, a mindennapokat már el sem tudjuk képzelni nélkülük. De nincs is erre szükség. Az emberi civilizáció, vagyis a kultúra anyagi vetülete, mindig is arról szólt, hogyan lehetne az ember élete könnyebb, kevesebb munkát, erőfeszítést igénylő.
A technika huszadik századi robbanásszerű fejlődése nagyon hamar eljutott az otthonokba, mindenféle hasznos, az életet megkönnyítő eszköz formájában. Nem volt ez másképpen a konyhák esetében sem, ahol az első konyhai gépek már a múlt század elején megjelentek, bár az akkori technikai színvonal miatt inkább csak kuriózumnak, mint hasznos segítségnek számítottak.
A süteményeket mindenki szereti, de a legtöbbünk érdeklődése véget is ér az elfogyasztásuk után. Pedig a sütés egy sok odafigyelést, gondos előkészítést igénylő folyamat, persze csak akkor ha szeretnénk hogy a végeredménnyel mindenki elégedett legyen.
Az elmúlt egy évszázadot sokféleképpen nevezhetnénk, de a kényelem kora megnevezés biztosan találó lenne. Mai tudásunk szerint sosem volt még ilyen korszak, mikor a technikai fejlődés ennyire kényelmes életet biztosított volna az ember számára.
A fosszilis tüzelőanyagok drágulása korában felértékelődnek elektromos eszközeink, hisz az elektromos áram előállítható megújuló energiaforrásokból is, mint például a napsugárzás vagy a szél. A magyar háztartásokban a legtöbb fosszilis energiaforrást a fűtésre (gáz) valamint a konyhában sütésre-főzésre használjuk el.